Salmonella

Salmonella is een bacterie. Bij rundvee wordt de Salmonella-infectie veroorzaakt door Salmonella dublin en Salmonella typhimurium. Na orale opname vindt er een vermeerdering plaats in de dikke darm van het rund. De darmwand raakt beschadigd en dit kan leiden tot diarree en koorts (41 ºC).

Andere verschijnselen zijn het verwerpen van koeien en bij jongere dieren ( jonger dan 2 maanden) longproblemen, verdikking van de gewrichten en plotselinge sterfte. Deze infectie ontstaat in 1 tot 4 dagen. Via de mest kan de Salmonellabacterie dan weer overgedragen worden op andere dieren. Bijvoorbeeld door vervuild rantsoen of vervuild water. Ook het gebruik van varkensmest kan een mogelijk besmettingsbron voor een melkveebedrijf zijn. Salmonella kan worden aangetoond in de melk, in het bloed en in de mest. Met het oog op de kwaliteit van de zuivel die wij in Nederland produceren, wordt er veel aandacht besteed aan de Salmonella-problematiek. Indien er een infectie op uw melkveebedrijf een rol speelt, is het aan te raden contact op te nemen met één van onze geborgde rundveedierenartsen. Het probleem kan dan inzichtelijk worden gemaakt en er kan een plan van aanpak worden opgesteld.